Sängbord och dess funktion

Sängbordet fyller flera funktioner, först och främst avlastning av de saker du har i närheten av sängplatsen såsom mobil, glasögon, vattenglas mm. Avlastning finns alltid uppe på bordsskivan och ibland på vissa modeller i öppna fack i sängbordet.

Höjd och djup på sängbordet – Vad är en bra storlek?
Sängbord finns att köpa i många varianter med olika höjd, djup och bredd. Rummet avgör ofta måttet som kan tillåtas på sängbordet. Det krävs ett utrymme mellan kanten på sängen och väggen där sängbordet skall rymmas in, detta utrymme avgör ofta storleken på sängbordet. Höjden på sängbordet kan ofta variera från 60-90cm. Högre höjder på sängborden väljs ofta till exempelvis högre kontinentalsängar, dessa högre sängbord ger en bättre komfort, användarvänlighet och matchande till högre sängar.

Lådor och dörr – Vad är bäst?
För de saker du vill gömma undan eller föredrar att förvara ej synliga är ett bra alternativ ett sängbord med dörr eller låda, flera sängbord finns också med kombination låda och dörr.

Matchande sänggavel –  var köper jag det?
Möbelbutiken som säljer sängbord kan ofta erbjuda matchande sänggavlar som passar det sängbord du valt. Ibland kan även paketpris erbjudas från butiken vid köp av sängbord och sänggavel samtidigt.

Material på sängbordet – monterat eller omonterat?
Material i sängbord är ofta trä, mdf och metall. Det finns både omonterade och monterade sängbord att köpa, ofta är de omonterade något lägre i pris. Köper du monterade sängbord så slipper du eventuell tidsödande montering.

Ytfinish och färg på sängbord
Sängbord i trä och mdf har ofta en lackad yta som finish. Urvalet av sängbord finns i många olika färger, vanligt är vitt och svart. Sängbord i starka kulörer exempelvis blå, gul, röd färg säljs också och en variant av dessa är Asiatiska sängbord.

Trång mellan sängen och väggen – Vad gör jag?
Ibland finns inte utrymme för ett traditionellt sängbord med bredd 40-50cm. Ett bra tips är att inhandla en pilasterhylla som monteras direkt i väggen, pilasterhyllor finns i bredd på ca 20-25cm vilket är avsevärt smalare jämfört med ett traditionellt sängbord.

Sängbord – Vad behöver jag för typ?