När det kommer till att måla om dina fönster utomhus är det faktiskt en ganska okomplicerad process. Det enda du behöver komma ihåg är att vara noggrann med förarbetet, eftersom detta ger den vackraste finishen.

Vill du läsa mer om hur du bäst målar om dina fönster utomhus? I den här guiden går vi igenom alla olika typer av fönsterfärger du kan välja mellan, samt vad du behöver komma ihåg för att uppnå det vackraste resultatet!

Måla fönster utomhus

Det är viktigt att du målar och sköter dina fönster regelbundet så att de kan hålla i många år. Att måla sina fönster är ett idealiskt sommarprojekt, då det är viktigt att vädret är varmt och torrt så att fönstren kan torka utan att besväras av regn och blåst. På Gebenna säljer vi snabbtorkande fönsterfärg för utomhusbruk från Gjøco som går att bryta i regnbågens alla kulörer. En fönsterfärg är en speciell form av träskyddande produkt som inte fastnar utan ger en mycket hård och stark yta. Fönsterfärg har en snabb torktid, så du kan måla klart dina fönster på en dag. Vi har även träolja av högsta kvalitet som du kan använda till dina gamla mahognyfönster eller andra träfönster.

Renovera fönster med färg

I stället för att slänga de gamla fönstren och köpa nya, kan du renovera upp dem istället. 

När du ska måla dina fönster utomhus är det första du behöver göra att undersöka vad de är gjorda av. Är det gamla träfönster, moderna plastfönster eller klassiska aluminiumfönster? Beroende på vilken typ av fönster du behöver måla kan du hitta rätt fönsterfärg här! När du ska måla dina utomhusfönster gäller samma regler som när du ska behandla allt annat utomhus träarbete: Vädret ska vara torrt och inte för varmt och fukten i träet får inte överstiga 15 %! Använd en fuktmätare för att på ett enkelt sätt kontrollera fukthalten i träet. Ytans temperatur ska ligga mellan 10-25°C. Normalt brukar man säga att sensommaren är den optimala tiden att måla snickerier utomhus då träet här har fått torka över sommaren.

Dörr och fönsterfärg

Vill du ha en färg som är superhållbar och som är skapad för de fina detaljerna? Då är Gjøco Herregård Dörr- och Fönsterfärg produkten för dig! För absolut bästa resultat, så bör den användas i system med Gjøcos Oljegrund.

Gjøco Herregård Dörr och Fönsterfärg är en klibbfri, slitstark och täckande emulsionsfärg för utomhusbruk. Den fäster optimalt och är en superbra färg för att måla dörrar, fönster, trädgårdsmöbler och annat träarbete utomhus. Vidare så är produkten en vidareutveckling av Gjøcos Herregård och är den absolut bästa produkten de producerar som träskydd. Detta bidrar till att Gjøco Herregård Dörr- och Fönsterfärg har en optimal glansstabilitet vilket gör att din yta både ser nymålad ut och skyddas under längre tid än jämfört med vanliga träfärger utomhus.

Du kan även använda den här produkten som täckfärg på grundad metall och plast som används på till exempel byggnader så som hängrännor, beslag och liknande. Färgen lämnar en hinna på ytan som skyddar träet mot uppkomsten av mögel och alger.

Måla gamla fönster: 11 steg till perfekt resultat

 1. Gamla fönster är oftast de som kräver mest förberedelse, speciellt om de tidigare har målats. Om du märker att fönsterfärgen har börjat lossna är det på tiden att ge dina fönster ett nytt lager färg.
 2. Börja med att skrapa bort all löst sittande färg med en skrapa. 
 3. Därefter så slipar du lätt med sandpapper så att ytan blir jämn och slät. Skulle du inte göra detta moment så riskerar du att ytan ser ojämn ut, på ställen där det kan finnas gammal färg kvar. 
 4. Se till att ta bort allt slipdamm och annan smuts som kan finnas efter det att du slipat klart. Torka av fönsterna med en fuktig trasa. 
 5. Reparera eventuella sprickor eller andra hål och defekter med en fogmassa som är speciellt framtagen till utomhus trä.
 6. För att undvika hartsgenomslag är det viktigt att du grundar, dvs. primar med en spärrgrund så som till exempel Oljegrund från Gjøco. Genom att prima så skyddar du även fönstren mot förruttnelse och mögelangrepp. 
 7. När primern torkat, så är det dags att börja måla – och för bästa resultat så målar du 2 gånger. 
 8. Rör om fönsterfärgen ordentligt innan bruk. Se även till att röra om under själva målningsprocessen. 
 9. Applicera ett jämnt lager färg med en spröjspensel. Vi rekommenderar att du använder en syntetisk eller en engångspensel i och med att den kommer att slitas av den grova ytan.
 10. Det andra skiktet med färg ska påföras efter det att det första färgskiktet torkat – ca. 3 timmar. 
 11. Det bästa resultatet uppnås om du mellan färgskikten slipar ytan väldigt lätt med ett finkornigt sandpapper (kornstorlek 150-200).

Träolja fönster

Är dina fönster av trä och vill du bevara det vackra naturliga utseendet samtidigt som du ger dina fönster ett skydd? Då måste man behandla dem en bra träolja. Terrassoljan från Junckers är optimal för just detta ändamål. Oljan tränger djupt ner i träet och skyddar det mot UV-strålar. 

Terrassoljan från Junckers är idealisk för just detta ändamål. Oljan tränger in i träet och ger det ett optimalt skydd mot solens UV-strålar. Junckers terrassolja finns även i svart om du hellre vill ha det till dina träfönster.

Måla fasaden också?

Kanske är det inte bara fönster och dörrar som behöver en ny omgång färg? Vid närmare eftertanke och inspektion kan det vara så att husets fasad och sockel behöver fräschas upp också. Innan du drar i gång projektet med att måla om fönster samt fasaden behöver du bestämma dig för vilket uttryck du vill ge huset. Här ska du avgöra om du vill ha ett enhetligt och ton-i-ton eller om du vill att detaljerna så som fönster, fönsterkarmar och dörrar ska bryta av mer och sticka ut. Ett ton-i-ton-val i ljusa kulörer kan ge ett lätt och luftigt intryck men också skapa en känsla av att allt blivit blekt och “urtvättat”. Väljer du att skapa kontraster mot den ljusa fasaden genom att välja mörkare kulörer på till exempel fönsterramar, dörrar samt andra detaljer får du snabbt ett iögonfallande uttryck, där ögat dras till detaljerna.

TIPS! Svarta fönsterramar mot en ljus fasad får fönstren att verka större. Vi har många olika målarguider som hjälper dig att välja rätt färgprodukt och kulör till ditt hus – oavsett vilket material huset är byggt i. Nedan får du 4 snabba tips på hur du väljer kulörer till husets fasad.

4 tips när du ska välja kulörer till huset

Innan du väljer kulör till husets fasad så är det viktigt att fundera över vad du vill med huset; dvs. ska huset tas plats i området och sticka ut, vill du att det ska smälta in i omgivningen?

Ett lyckat kulörval understryker och framhäver husets form, arkitektur, uttryck, karaktär, ålder och dess historia!

 • Ljusa kulörer och nyanser gör så att huset verkar större och att det “tornar upp” sig mer än om du målar med en mörkare kulör.
 • Naturnära, bruna och de jordiga nyanserna är superfina att måla huset med. De skapar en varm och behaglig känsla; utan att bli för avvikande.
 • Vad har du för övriga färger runt omkring huset? Vilken färg är det på taket, hängrännor, fönsterkarmar och liknande. Välj kulör som matchar dessa detaljer och därmed skapa läckra kontraster.
 • Är huset delat? Det vill säga är det två olika “kroppar” på huset, en huvuddel och en husgrund? Vill du ha enhetligt på båda delarna? Är hussockeln ljus, så kan det vara en bra idé om fasadfärgen bryts i samma eller liknande nyans för att binda ihop helheten. Är det en mörk husgrund, så kan du välja en mörkare nyans på fasaden eller en annan avvikande för kontrasternas skull.

Idag finns det ett oerhört brett utbud av produkter och färger du kan välja mellan när du ska måla om den putsade fasaden på huset. Utgå ifrån att försöka skapa en enhetlig känsla, detta också för att husets proportioner ska kännas normala.

 

Fönsterfärg utomhus